Første gang på Gran Canaria

Ja, for å kunne skrive denne omtalen, om overraskende mangfoldige Gran Canaria, må jeg bare slippe katten ut av sekken. Jeg hadde ikke vært på Gran Canaria før i desember 2017.

Man kan jo tenke at det er litt rart for en som arbeider i denne bransjen, skulle jo tro at man da burde være såpass bereist at man i det det minste har fått med seg ”Granca” , som denne øya etter hvert har fått som klengenavn blant det yngre publikum. Men neida, av en eller annen grunn har jeg bevisst styrt unna denne ”typiske charterdestinasjonen”.

Ettersom jeg har vært spesielt interessert i å reise for å oppleve det ”autentiske” rundt om i verden, har Gran Canaria ligget der som en oversett gammel kjendis. Med det mener jeg, alle jeg kjenner har jo vært på Gran Canaria, og alle snakker jo om dette stedet, og man leser jo om det i de fleste reiselivsmagasiner.

Da jeg forrige vinter dro avgårde til Thailand for å ha 7 netter ved et charter hotel i Ao Nang – Krabi tenkte jeg da det var tid for hjemreise at; ”kanskje det ikke var verdt en reise på 19 timer hver vei dette her» …Ikke misforstå, jeg elsker Thailand, og har vært der flere ganger før, men da i minst 14 dager om gangen, så det hadde vært litt enklere, og langt mer komfortabelt å satt seg på et direktefly til Gran Canaria, bare 5 timer fra Helganes.

De har jo faktisk fine strender (har jeg sett på bilder), flotte hoteller og mange forskjellige steder å velge mellom der også. Og det er jo en del av Spania, så de skulle vel kunne ha god mat der også

Joda, vinter ble til vår, og vår til sommer, eller i alle fall det som ”heter” vår og sommer , som vi egentlig assosierer med sol og varme i vårt vakre land. Dere husker nok dessverre at det ikke var mange dager vi kunne nyte på terrassen med sol her hjemme i 2017. Da høsten kom, var jeg som de fleste av oss utsultet på sol og varme, og fristelsen blir stor når man sitter med en skjerm fylt av deilige strender, flotte hoteller og knallblå himmel foran seg, og sender fornøyde kunder smilende ut av byrået med visshet om at sol og strand nå er på kalenderen i nær eller fjern fremtid.

Min første reise til Gran Canaria

Så høsten 2017 gjorde jeg det, bestilte min første reise til Gran Canaria, og nå var det bare å glede seg.

Ettersom jeg fant et godt tilbud på et fint hotel i Playa del Ingles gikk ferden dit, selv om jeg har hørt at det blåser litt mer på den siden av øya enn om man runder sørspissen og kommer vest til Pureto Rico, Argeneguin, Amadores og Mogan, for å nevne noen av stedene på østsiden.

Reisen ned gikk ”supersmood”, og det var veldig kjekt å sjekke inn i den stilige suiten ved St Monica Suites Hotel. Her var det utsikt over sanddynene, som jo egentlig er en liten mini-Sahara, og helt ned til Faro; det flotte fyrtårnet som ligger like ved Maspalomas strand.

Etter å ha frittet de hyggelige menneskene i resepsjonen for tips og opplysninger hadde jeg litt forskjellig på ”tapetet” for de kommende dagene. Her kommer noe av det jeg hadde fore denne uken på Gran Canaria:

1. Halvdags SPA ved Lopesan Corallium SPA Costa Meloneras.

Jeg likte veldig godt denne formen for SPA-opplevelse. Her var anlegget delt inn i ikke mindre enne13 områder/rom som man skulle innom. Her var det da alt fra lagunelignende kulper hvor man kunne flyte omkring, marokkansk steamrom med eukalyptus aroma i luften, afrikansk badstu hvor man slappet av i 80 graders hete til eksotiske fuglelyder og stammetrommer til iskulp og regnskogsdusj av det forfriskende slaget.
Jeg betalte 40 euro, og da kunne man være der i 4 timer, og det synes jeg opplevelsen absolutt var verdt. Til slutt kunne man også svømme ut og nyte solen fra solsenger i et uteområde tilhørende SPAet.
Etter noen timer ved dette flotte anlegget bar det til hotellet for å gjøre seg klar til kveldens bookede begivenhet; show på Garbos.

2. Har du hørt om Garbos?

Om ikke har du noe du bør få med deg neste gang du er på Gran Canaria.

Det er et forrykende show som nesten kan måle seg med musikalene i London, hvor syngende servitører står for underholdningen både på scenen og serverer en 3 rettes middag mellom sine numre. Masse flotte og fargeglade kostymer, knallbra sang og danseferdigheter som gjør at man skulle ønske man kunne svinge like godt på rockefoten selv. Man sitter sammen med kjente og ukjente mennesker ved store rundbord, og med fri servering av vin blir stemningen fort svært god. Både Ving og TUI tilbyr denne utflukten, som gjerne kan bestilles før man reiser.

3. Fem kontinenter på denne ”lille” øyen

Dere som har vært på øya noen ganger vet kanskje at det er svært store forskjeller på klimaet, avhengig av hvor på øyen man befinner seg.

En annen utflukt jeg hadde forhåndsbestilt skulle lære meg mer om dette og om øya for øvrig så klart.

Bussen henter da gjester fra Mogan i vest til Bahia Feliz i øst før man begynner å bevege seg innover og nordover. Man klatrer høye fjell, hvor man ser tørre fjellsider som knapt nok har følt regnet langs sine bergvegger på 7 år. Dette er selvfølgelig ikke veldig gunstig for vegetasjonen i området, så her er det meste tørt og brunt, men allikevel imponerende med sine bratte, kneisende fjelltinder. Man får også en liten adrenalinopplevelse når bussen skal nedover dalen på motsatt side, her er det snakk om Trollstigen tilstander kan jeg bare si. Sjåføren er lommekjent og kjenner hver sving, så det hele går veldig fint altså. Vel nede går turen videre gjennom to- tre koselige små landsbyer Fataga, San Bartolome og Santa Lucia. Vi tar et rast for bilder og en fantastisk utsikt, hvor vi ser helt til Tenerife og Teide på en klar dag. Vi er nå kommet så høyt opp at t-skjorte og shorts slettes ikke er riktig antrekk lengre. De fleste har fått med seg at temperaturen vil være lavere enn i lavlandet på turen, men det er et par stykker som nå begynner å slå floker. Det ser ut for at dette er vanlig kost for de som driver en liten tradisjonell butikk på denne fjelltoppen, her er det nemlig mulig å få kjøpe seg en real poncho. For min del varmer det nok med 3-4 smaksprøver av deilige likører, brente mandler og lokal ost av forskjellig slag.

Når vi nå drar videre kommer vi inn i et disig landskap, og guiden kan fortelle at vi nå beveger oss inni et område hvor det er overskyet ca 200 dager i året. Og hovedattraksjonen i dette området er den over måtelig godt vedlikeholdte byen Teror. Her er det en vakker steinbelagt hovedgate med murhus i forskjellige farger og mange av dem med nydelig utskårne trebalkonger i det som kalles ”Canaristil”. Byen er absolutt verdt et besøk, men forsøk gjerne å legge det utenom siestatiden, da vil man også finne folkeliv i denne vakre lille byen. Selv om det er mye overskyet her er det allikevel ikke all verdens nedbør som kommer ned her heller i løpet av et år. Slett ikke nok til å holde vannreservene på Gran Canaria ved like. Flere steder ser vi rester av tomatplantasjer som bøndene etter hvert har måttet gi opp å drive, på grunn av mangel på vann. Det meste av vannet som brukes til vannforsyning i husholdninger og turistnæringen er i dag avsaltet havvann, og Gran Canaria er på grunn av sine utfordringer her langt fremme i bruk av denne type teknologi. Men dette betyr også at det koster en del mer penger å fremstille vann på denne øya enn hva det gjør hos oss i Norge, så på Gran Canaria kan man godt tenke seg om en gang og to når det gjelder vannforbruket.

4. Maspalomas og Meloneras

Mellom Playa del Ingles og Maspalomas finner vi jo faktisk også en liten ørken. Her er det flere kilometer med sanddyner som er av samme sand som den vi finner i Sahara, som jo faktisk ligger like østover på Afrikas fastland.
Maspalomas er jo hele området på sørspissen av øya, som huser mange flotte hoteller og resorts. Fra populære Maspalomas strand går det en flott promenade langs sjøen til den noe roligere Meloneras stranden. Langsmed her finner man en rekke stilfulle restauranter, men med varierende kvalitet på maten, samt flotte designerbutikker i kjøpesenteret Varadeo, blant annet.
Ved Meloneras stranden ligger flere mer tradisjonelle tavernaer hvor man kan nyte et godt måltid i hyggelige omgivelser. Min mat smakte i alle fall fortreffelig.
Her kan man ta en pause fra sanden med et glass kaldt til god tapas, eller avrunde kvelden med et måltid med utsikt over havet og se solen sakte gå ned i havet og skape nydelige farger i horisonten.
Jeg fikk ikke med meg Puerto de Mogan denne gang, den skjønne lille landsbyen som ligger lunt til på Gran Canarias vestkyst som flere av mine kollegaer sverger til. Men etter å ha brutt min barriere for Kanariøyene, kommer jeg nok til å reise hit igjen om ikke så alt for lenge.

 
Bilde: Ving