Vandring i Europas flotteste fjellområder

– Ullklærne ligger igjen hjemme. Antrekket er shorts og t-skjorte og hver dag venter nye, fantastiske fjellandskap, sier Øyvin Rasmussen. Han har gjennom flere år ledet goTO’s populære vandreturer i Dolomittene og Sierra Nevada, og nå utvides tilbudet.  

Tematurene med fjellvandring i Italia og Spania er et samarbeid mellom goTO og Haugesund Turistforening.

– Vi har jo noen av verdens fineste fjellområder her i Norge, så en kan kanskje spørre seg hvorfor vi trenger å dra utenlands. Men deltakerne er stort sett folk som går mye i fjellet her hjemme, og de setter pris på å oppleve nye og spennene områder, sier Rasmussen.

Med heis til topps i Tyrol

I Dolomittene, som ligger i Sør-Tyrol, er det Val Gardena som er utgangspunkt for vandringene.

– Val Gardena er gjerne mest kjent for ski og snø, men her er det også utrolig vakkert sommerstid. Vi nyter godt av den imponerende infrastrukturen som er bygd opp rundt skisportstedene, med kvalitetshoteller, gode restauranter og et stort antall skiheiser, sier Rasmussen. Heisene som vinterstid frakter skifolket til hvite fjelltopper, betyr enkel tilgang til flotte turområder sommerstid.

– Noen vil kanskje si at det er litt juks å ta skiheis opp på fjellet, men nettverket av heiser og shuttlebusser gjør at vi kan gå spennende ruter og får stor variasjon fra dag til dag, sier Rasmussen. Neste år står også vandring fra Kitzbuhel på programmet. Det østerrikske alpelandskapet byr på frodige daler og spisse tinder, og er godt tilrettelagt for dagsturer.

 

Historisk og kulturell vandring

Turene til Andalucia i Spania er også populære. Fjellkjeden Sierra Nevada byr på områder tettpakket med historie og kultur.

– Her er det mange spor etter den maurisk kulturarven, og vi går i et flott landskap. For mange er det bokstavelig talt et høydepunkt å ta turen opp til fastlands-Spanias høyeste fjelltopp Mulhacen, på 3479 meters høyde, sier Rasmussen. Turen ender i Granada med besøk i verdensberømte Alhambra.

Nye landskap og matkultur

Uansett om en velger tur i fjellene i Østerrike, Spania eller Italia, får deltakerne et opplegg som gjør det enkelt å nyte naturen og det sosiale.

– Hjemme er vi vant til å gå med tung sekk fra hytte til hytte. På disse turene går vi bare med en liten dagssekk, og hver ettermiddag vender vi tilbake til hoteller med høy standard. Middagen smaker ekstra godt etter en lang dag i sol og frisk fjelluft, sier Rasmussen. Han understreker at matkultur er en viktig del av opplevelsen.

– Hvert fjellområde har sine lokale spesialiteter. Vi spiser lunsj underveis på vandringen, og det er en egen opplevelse å vandre ned i en landsby og smake skinke, ost og andre delikatesser, sier turlederen.

Må tåle å bli svett

Aktiv ferie har blitt svært populært de siste årene, og vandreturene er etterspurte. Det er plass til 20 deltakere på hver tur, og det er ofte venteliste for å være med.

– Mange ønsker mer enn bare å ligge på en strand i ferien. De vil oppleve noe annet. Og det er ikke sånn at en må være supertrent for å delta på vandreturene, det holder med normal, god form. Og at en tåler å bli litt svett og andpusten, sier Øyvin Rasmussen med et smil.