Deler sine beste Italia-tips

– Italienerne er gjestfrie og lever for god mat og vin, sier Geir André Sjursen. Han drar stadig tilbake til landet der han startet som kokkelærling, og deler gjerne sine tips med deg som ønsker en smak av det ekte Italia.

Geir André Sjursen driver Gastronomen Catering. Han har bodd og jobbet i Italia, og reiser dit flere ganger i året, både for å hente inspirasjon og sammen med grupper på mat- og vinturer. Sjursen forteller at han merker en økende interesse for mat på Haugalandet.

– Det merkes at mange har reist mye, og blitt opptatt av kvalitet på mat og vin. Flere tar matkurs, enten i ferien eller når de kommer hjem, og på reiser ønsker de å spise og drikke godt, sier han.

Kulinarisk temareise
Sjursen har gjennom mange år arrangert turer for ulike grupper til Italia. Nå har han i samarbeid med goTO Berg Hansen skreddersydd egne mat- og vinreiser, som er åpne for alle både til Toscana og Piemonte.

 

Utenfor turistløypa
På de kulinariske reisene tar kokken med seg gjestene til sine favorittsteder.

– Jeg viser dem det som en vanligvis ikke opplever som turist. Jeg gir mye av meg selv, og tar gjestene med til restauranter, vingårder og produsenter som jeg kjenner personlig, forteller Sjursen. Han sier at Italia er et mekka for matglade.

– Italia er mat, vin og kultur. Og du møter en enorm gjestfrihet. De som driver restaurant eller eier en vingård har dette som livsstil, og jobber dedikert for å tilby mat og vin av høy kvalitet, sier Sjursen.

Bo på landet
For de som reiser til Italia uten å være med på temareisene, anbefaler Sjursen å bo på landsbygda og ta heller dagsturer inn til de større byene.

– Der er utenfor byene du opplever det virkelige Toscana. Du bor godt, for eksempel på vingårder, og kan nyte god mat og vin. Enkelte steder kan du også delta på matkurs. Og det er enkelt å ta buss inn til byer som Firenze, sier Sjursen.

Greve in Chianti og Lucca
En av hans favoritter er Greve in Chianti. Den lille byen ligger i hjertet av Chianti-distriktet, og her er det mange gode steder å overnatte. Det er kort avstand til Firenze og Siena, og gode bussforbindeler.

– Og vil en bo i en by er Lucca et flott alternativ. Det er en nydelig by med litt mer ro, og du møter mer lokalbefolkning enn turister. Den ligger bare en halvtime fra kysten, og er ypperlig å kombinere med badeferie. Bo i Lucca, dra på stranden på dagen og nyt byen kveldstid, anbefaler Sjursen. Han deler også noen tips for å få gode matopplevelser når du ferierer i Italia:

I Italia har hver region sine spesialiteter. I Piemonte er kjøkkenet preget av grønnsaker, fløte og smør, ofte litt kraftigere retter. Toscana er kjent for enkel mat basert på gode råvarer, som t-bone steak og bønner, mens du litt lenger sør finner mye fisk, skalldyr og grønnsaksretter. Finn ut hva som er spesialiteten der du er og bestill det, da får du nesten garantert god mat.

Når du bestiller, husk at italienerne opererer med et system med mange påfølgende retter: Det er antipasti, primi, seconda osv. Dette er litt på vei ut, men spiser du på et mer tradisjonelt sted med en slik meny, må du huske å bestille noe til kjøttet eller fisken som er seconda-retten. Ellers får du det uten tilbehør.

Unngå turistfeller. De ligger typisk rundt de meste kjente attraksjonene. Her finner du alltid  en del restauranter der det handler mer om å tjene penger enn å lage god mat. Oppsøk områder litt borte fra turistområdene og se etter steder der det sitter mange lokale, det er alltid et godt tegn.

Du bør spise på en av de mange familiedrevne restaurantene. Her serveres ekte mat laget fra bunnen av, og ofte veldig god pasta.

Og til slutt: Ta med noen av de gode smakene hjem, så varer ferien lengre. Kjøp spekeskinke, ost, olivenolje og gjerne honning. Ta gjerne med noen gode flasker vin. Det er mulig å handle mer enn kvoten, så lenge du går på rødt og fortoller vinen når du kommer hjem.

Gode adresser
Geir André Sjursen har plukket ut noen av sine favorittsteder i Toscana:

Firenze:

Il Caminetto Firenze. Liten familiedrevet restaurant like ved domkirken.

Cibreo Anerkjent sted i Firenze. Eieren har både restaurant, trattoria, cafe og mat-teater.Opplevelse utenom det vanlige. Kjøkkensjefen har sine egne tolkninger på tradisjonell mat.

Vivoli Regnes som det beste stedet for iskrem. Lager alt fra bunn av.

Sei Divino Kult sted for vin, coctails og enkle retter som spekemat og ost.

Il Pizzaiuolo Bra sted for pizza i Firenze.

Ellers er det mange hyggelige små spisesteder rundt og i matmarkedet i San Lorenzo.Mange hyggelige små spisesteder rundt og i markedet.

Landsbygda:

Ristoro di Lamole Ligger oppe i fjellene bak landsbyen Greve in Chianti. Her jobbet jeg i 2003. Jeg tar alltid med meg kunder, venner og familie hit. Enda ikke hørt at noen har blitt skuffet. Vakre omgivelser, restauranten ligger på en fjelltopp. Veldig god mat og topp service. Jeg har sendt mange bedrifter hit, og jeg vet at mange reiser tilbake gang på gang. Filippo tar godt imot dere.

Antico Pastificio Hyggelig sted å overnatte når en er i Greve in Chianti.Gammel pastafabrikk som er bygget om til overnattingsted.

Le Cetinelle Her vil jeg anbefale å overnatte om en ønsker å bo på landsbygda i Toscana. Simonetta tar godt imot dere. Her bor dere på den flotte gården deres like ved Greve in Chianti. Flotte omgivelser, god frokost, topp service. Her er det også mulighet for å delta på matkurs.

Vignamaggio Flott vingård like utenfor Greve in Chianti. Her kan en overnatte, spise og besøke vingården. Høy prisklasse med tanke på overnatting. Men her bor man som en kongelig.

Badia a Coltibono Gammelt kloster som produserer veldig god økologisk vin. Mulighet for å overnatte her. God restaurant.

Osteria di Passignano Her spiser en godt. Stjernerestaurant.

Osteria le Logge Etter min mening et av de aller beste spisestedene i Siena by. Ekte, god mat og topp service.

Castell in Villa Prinsesse Coralia driver vingården, overnatting og restaurant på Castell in Villa. En av mine favoritt vinprodusenter i hele Italia. Hun lager helt utrolige viner.

Fiouri Piazza Lite sted i Greve in Chianti. Enkle gode retter til lunch, restaurant på kveld. Her spiser en godt, og kan velge i utrolig mange ulike viner. God kunnskap om vin.

Falorni Flott slakterforretning i Greve in Chianti. Driver også vinmuseum og vinbibliotek.

Il Paese dei Campanelli Koselig familiedrevet sted på landsbygda, i Barberino Val d’Elsa. Koselig atmosfære, og det er få turister som vet om dette stedet.

Osteria alla Piazza Castellina in Chianti. Koselig plass på landsbygda. Her har jeg spist mange ganger.

Dario Et must. En må bare besøke stedet til den anerkjente slakteren Dario Cecchini. Han driver biffrestaurant, hamburgerrestaurant og slakterforretning i den lille landsbyen Panzano. Folk reiser land og strand for å spise her. Dario har vært hovedgjest under Gladmatfestivalen i Stavanger, Sydney etc. Blir regnet som en av de mest anerkjente slakterne i verden.