Helganes i mål med nytt driftskonsept: Nå er det opp til oss om flyplassen skal overleve

Natt til søndag 12. mai overtok lokalt eide Lufthavndrift AS driftsansvaret for Haugesund Lufthavn, Karmøy. Det ble markert med noen enkle seremonier. Like etterpå fikk alle passasjerer på første avganger til Oslo og Gdansk hver sin frokostbag. Dermed er døren endelig åpnet for en ny tid for hele reiselivet i stor-regionen.

Ingen av deltakerne i overtakelsen denne søndagsmorgenen la skjul på at det er et spennende løp som nå starter. Helganes er nå ute av Avinor-systemet og det statlige grepet på hvilke fly- plasser som det skal satses på og investeres i. Det siste tiåret har millionene rullet i utvidelser og moderniseringer på Sola og på Flesland og det er lagt ned betydelige midler i forbedring av rutetilbudene. Helganes har hatt atskillig lavere prioritet, selv om tiden ikke har stått stille her heller. Målestokken er bare betydelig mindre.

15,5 millioner
Da vi kikket opp på informasjonstavla i avgangshallen, leser vi at denne søndags morgen anno 12. mai 2019 var det til sammen 15 512 448 passasjerer som var reist ut via Helganes siden flyplass- en åpnet i 1975. Vel 2,5 millioner av oss hadde reist utenlands, omkring 13 millioner innenlands. Det bør ikke herske et øyeblikks tvil hos noen at lufthavnen vår har hatt en stor betydning for infrastrukturen omkring de store, internasjonale bedriftene i stor-regionen. Den har også vært en forutsetning for utvikling av regionen som kongress-, konferanse- og festivalarrangør. Vår synlighet som inngang til Fjord-Norge tiltar. Størst driver for flyplassens økonomi har imidlertid vært fritidstrafikken. Og det er den som først og fremst må vokse i årene som kommer om driften av flyplassen skal bli lønnsom og bli enda viktigere for de store arbeidsplassene våre.
Alt henger med andre ord sammen med alt, også her. Politikernes satsing på Nye Helganes er med andre ord en heftig utfordring for alle reise- og opplevelsessugne folk i stor-regionen de kommende årene. Vær patriot. Bruk flyplassen.