Direkte til sommerbyen Kalmar!

I september flyr goTO direkte til Kalmar på den svenske sørkysten. Byen er en perle, full av historie, vakker natur og sjarm. I området venter opplevelser for hele familien: Fantastiske golfbaner, sommerparadiset Öland, glasskunst i verdensklasse og Astrid Lindgrens verden.

goTO-flyet har avgang fra Haugesund lufthavn fredag 14. september, med retur fra Kalmar mandag 17. september. Det betyr at du får tre dager i den svenske byen og områdene rundt. Og det kan komme godt med, for her står attraksjonene i kø.

Sommerbyen Kalmar

Det tar kun 10 min fra flyplassen og inn til Kalmar. Byen har 37 000 innbyggere, og har et kompakt sentrum. Bykjernen er preget av brosteinsgater, flotte rekreasjonsområder og historiske bygninger. Kvarnholmen bydel ligger på en egen øy som er forbundet med resten av byen med flere broer. Her er det mange restauranter, butikker og fine bygninger.

Kalmar Slott er kanskje Nordens flotteste slott. Det er en ombygd middelalderborg og har en lang og spennende historie. Her ble Kalmarunionen undertegnet i 1397. Kalmar er alltid med på listene over 10 på topp stedene i Sverige, og er flere ganger valgt til Sveriges beste sommersted. En av grunnene til det er nok de flotte strendene i området. Det er til og med en badeplass midt i sentrum, i enden av Storgatan.

Tursti langs kysten

Kalmarsundsleden er en 80 kilometer lang sti langs kysten, perfekt både for sykkel og turer til fots. Her er det merkede veier gjennom tre kommuner, med badeplasser, småbyer og flott landskap underveis.

Öland, Sveriges riviera

Med sine lange sandstrender kalles Öland gjerne Sveriges riviera. Her ligger Solliden Slott, som er den svenske kongefamiliens sommerparadis. Ikke uten grunn, øya har flest soltimer og minst nedbør i hele Sverige. Öland ligger kun 15 minutters kjøring fra Kalmar sentrum. Det går også buss eller sykkelferge fra Kalmar sentrum til Färjestaden på Öland. Turen tar en halvtime, og du kjøper billett ombord. På en godværsdager det absolutt å anbefale å sykle på Öland, det er mange gode og sjarmerende sykkelveger på øya som er ca 14 mil lang og 4 mil bred. Øya har et veldig rikt dyreliv og er kjent for å være det stedet i Sverige med mest orkideer.

Eketorp jernalderby er verdt er besøk, med spennende rekonstruksjon av hvordan de levde helt tilbake i jernalderen. For familiens yngste er det gøy med en tur innom Sveriges største kombinerte dyrehage og fornøyelsespark, med vannland, tivoli og dyrehage.

Glasriket

Det har blitt produsert glasskunst i områdene rundt Kalmar gjennom flere hundre år, og navn som Kosta Boda og Orrefors er velkjente. Mellom Växjö og Kalmar ligger Glasriket, som strekker seg over fire kommuner og samler hele 12 glassverk og studioer. Kosta er ei lita bygd som er hovedstaden i Glasriket. Her ligger verdenskjente Kosta Boda, som fyller 275 år i år. Gjester kan se hvordan glass blir produsert ved å besøke produksjonshallen, se på den flotte utstillingen og besøke det fantastiske Art Gallery hvor 275 år med glasskunst er utstilt. Det er mulig å gjøre meget gode kjøp på de ulike outlet’ene som ligger i sentrum. Det er også en egen outlet for klær med kjente merker som Levi’s, Hugo Boss, Eton, Tiger, Bjørn Borg.

Kosta Boda Art Hotel er er flott hotell med 5-stjernes SPA, verdens første glassbar, og glasskunst overalt. Unikt, tøft og definitivt verdt en tur. Brasseriet by EDz er åpent onsdag-lørdag og må forhåndsbookes. Denne eies og drives av Smålands-chef Edin Dzemat, som er sjef for det svenske kokkelandslag og vinner av Kokkenes Kamp i 2016. Hotellet har også en annen god restaurant, Linnea Art Restaurant som har fokus på lokale råvarer.

 

Vimmerby og Astrid Lindgrens Verden

Vimmerby er stedet hvor Astrid Lindgren vokste opp, og som var med på å inspirere henne til de mange fantastiske historiene. Her ligger Astrid Lindgrens Verden, som er en kjempekjekk temapark basert på karakterer som Pippi, Emil i Lønneberger og Tjorven fra Saltkråkan.

Ved Vimmerby finner du også det virkelige Katthult, stedet der Emil-filmene ble spilt inn i 1971-73. Besøk den verdensberømte «snickerboa», se flaggstangen der Ida ble heist til topps og møt dyrene på gården.

Det tar 1,5 time med tog fra Kalmar stasjon til Vimmerby. Bruk gjerne litt tid i selve Vimmerby også, en pittoresk landsby som faktisk også har et eget motorcross museum.

Dinosaurmuseum

Like utenfor Kalmar sentrum ligger «A world of dinosaurs». Dette er Europas største dinosaurutstilling, med mer enn 100 enorme dinosaurskjeletter. Her er det modeller i naturlig størrelse som «lever», rører på seg og puster. Dette er gøy for familiens yngste!

Ekerum Resort Öland

Ekerum er Sveriges golf-resort anlegg nummer en. To veldig flotte baner med spesielt bra jordsmonn og klima, beliggende like ved havet. Her er også en korthullsbane. Eget SPA og mange tilleggsaktiviteter tilknyttet hotellet, som kunstgalleri, paddle tennis, cross-sykkel bane, volleyball, pizzeria og flere restauranter. Nettopp nominert til et av verdens mest miljøvennlige anlegg.