Topp med aktiv ferie

Øyvin Rasmussen fra Haugesund elsker å reise på aktive ferier og har de siste tre årene vært reiseleder for goTOs temareiser til Dolomittene og Sierra Nevada/Granada. I år står tre reiser på programmet og Rasmussen gleder seg til å ta med haugalendinger på aktiv ferie i noen fantastiske fjellandskaper.

Reisen til Sierra Nevada/Granada er 29. mai til 5. juni, mens de to turene til Dolomittene er 22. juni til 29. juni og 31. august til 7. september.

– Jeg har de siste 20 år organisert og reist med «grupper» – venner, slekt, kolleger og nå de siste tre årene «mer profesjonelt» med goTO Berg-Hansen. Har alltid likt aktiv ferie; sykkelturer i Frankrike, på kroatiske øyer, fjellturer i Frankrike fjellene i Østerrike og Italia både sommer og vinter. I tillegg til mange fjellturer fra hytte til hytte i fjellområdene i Sør-Norge. Nå er både jeg og kona Siv («assisterende» reiseleder) pensjonister og har mulighet til å engasjere oss i reiseleder- aktiviteter. Med to erfarne reiseledere gir dette sikkerhet hvis noe skal skje (forstuinger, magetrøbbel etc.) ute i fjellet, sier Øyvin Rasmussen som bor i Haugesund, men som sammen med kona aller helst oppholder seg på hytta i Åbødalen i Sauda.

Ikke ekstremturer
En ferie hvor fysisk aktivitet er en vesentlig del av innholdet, har alltid vært et hovedmålet for Øyvin og kona Siv.

– Turene der vi er reiseleder er først og fremst lagt opp for «voksne» folk og de fleste deltakerne har til nå vært fra 50 til 75 år. Dette er ikke ekstremturer, men er turer for folk som synes det er ok å bli svett på ryggen og kjenne at pusten og hjertet «er på plass» i motbakken. Vi er ute og vandrer hele dagen, men distansene er ikke så lange med effektiv gange 4-5 timer. Vi tar gode pauser med rikelig anledning til fotografering etc, sier han.

Frodige daler og fjell
Sierra Nevada har noen særpregede mauriske fjell-landsbyer og våre turer går i frodige daler. Fra fjellene er det en fantastisk utsikt og på klare dager ser vi faktisk Afrikakysten. Fjellturene avsluttes med fjellvandring (ikke bestigning/ klatring) til Mulhacen (3.482 moh.) hvor vi blir kjørt til ca. 2.700 moh. Avslutningsdøgnet i Granada er ofte en kulturell «høydare» hvor vi besøker en stor gammel spansk/maurisk by med guidet tur i det berømte middelalderpalasset Alhambra, forteller Rasmussen.

Dolomittene er i følge Rasmussen et av de mest attraktive fjell-områdene i utlandet. Fantastiske fjell, men likevel grønne beite-områder, enorme blomster-enger og en unik fjell-flora. Det å vandre blant disse fjellene, nyte en god italiensk/tyrolsk lunsj på velholdte fjellhytter, samt gå på godt opparbeidde turstier – gir selv den mest erfarne norske fjellvandreren skikkelig AHA-opplevelse.

Dagsturer
Deltakerne bor på de beste hotellene som finnes i området og legger ut på dagsturer med bare en liten tursekk på ryggen.

– De fleste av våre deltakere har vært mye i norske fjell og fortsatt setter pris på vår norske natur. Men våre deltakere viser en åpenbar glede ved å oppleve andre spektakulære fjell, en annen fantastisk flora og ikke minst spennende mat og kultur. Og når en ser hva som er inklusiv i prisen, blir det minimalt hva en bruker fra egen lommebok i løpet av turen, sier Øyvin Rasmussen.