Sri Lanka – for den eventyrlystne

– Sri Lanka er for turister som vil mer enn å ligge på en solseng. Med brede, gyldne strender, fjell, fantastiske natur og dyreliv er landet som skapt for opplevelser, sier reisekonsulent i goTO, Svanhild Nordbjørn.

I slutten av mars var Svanhild på en sjudagers rundtur på Sri Lanka. Hun har reist en del i Asia før, blant annet til Malaysia, Indonesia og Thailand.

– Sri Lanka var noe helt eget: Eksotisk og mangfoldig. Vi smakte nydelig, indiskinspirert mat og møtte høflige og vennlige mennesker. Landet er perfekt om en ønsker kombinasjonen sol, strand og en opplevelsesrik rundreise, sier hun.

 

Bo på stranden

Hovedstaden Colombo ligger på vestkysten av Sri Lanka. Byen er en miks av gamle, litt falleferdige områder og høye, moderne bygg. Den har også en stor havn. Svanhild forteller at Negombo, som ligger 40 kilometer nord for Colombo, er et mer ferievennlig alternativ. Her er det kilometervis med strender, et godt utvalg restauranter og fine hoteller. Mange av dem ligger direkte på stranden.

– Å våkne på hotellet i Negombo, åpne terrassedøren og se utover grønn plen, gylden sand og blått hav var bare helt fantastisk, sier Svanhild. Hun forteller at turisthotellene på Sri Lanka holder generelt høy standard, og langs kysten ligger det små og store strandbyer som perler på en snor.

 

Jungelhotell

Men Sri Lanka er mye mer enn flotte strender.

– Fra Negombo dro vi innover i landet, til en landsby som heter Kandalama. Her bodde vi på et hotell som er bygd i en skråning i jungelen. Vegetasjonen rundt har fått lov å vokse seg inn på området slik at hotellet nesten går i ett med omgivelsene. Dette er definitivt ikke et fliselagt resort-hotell, sier Svanhild.

Innsjø med skog på bunnen

Hotellet har flott utsikt til en innsjø som er kunstig laget. Her bader elefantene, og det er mulig å se skogen som en gang vokste på det som nå er bunnen.

– Det er utrolig spesielt å se ned i vannet og skimte skogen som fortsatt står igjen, forteller Svanhild. Områdene ved Kandalama har et rikt dyreliv, med eksotiske fugler og flere dyrearter.

– Vi fikk være med på en elefantsafari, og så både voksne dyr og babyelefanter. Det var en stor opplevelse, forteller Svanhild.

Sigiriya

En kort kjøretur fra Kandalama ligger Sigiriya-klippen, som er et kjent landemerke på Sri Lanka. Det er 1200 trappetrinn opp til toppen av den 200 meter høye klippen.

– 200 meter høres kanskje ikke så imponerende ut, men når det er 95 grader stigning kjenner man at man får trimmet lår- og rumpemuskler, og kanskje pumper adrenalinet litt ekstra i noen av trappene, forteller Svanhild med et smil. På vei opp stoppet gruppen for å se på gamle hulemalerier, og med lokal guide fikk de med seg mye spennende historie.

– Tidligere var det et stort palass som dekket hele toppen av klippen. Nå er det bare ruiner igjen, men det var ikke vanskelig å se at det har vært et imponerende område. Det er også en fantastisk utsikt fra toppen, så det var virkelig verdt turen opp, sier Svanhild.

 

Fjellby

Sri Lanka har gjennom historien vært styrt av forskjellige kolonimakter, og landet byr på en fascinerende miks av Asia og Europa. Byen Kandy ligger et stykke inn i landet, og står på UNESCOs verdensarvliste. Området var det siste på Sri Lanka som overga seg til kolonimaktene.

– Byen var selvstendig lenge, og har holdt på sitt eget. Kandy er derfor rik på kultur og historie, og her kommer en tett på det opprinnelige Sri Lanka. Vi fikk oppleve en imponerende oppvisning med tradisjonell dans og akrobatikk. Også den botaniske hagen var flott, forteller Svanhild.

I Kandy er det laget en kunstig innsjø, og det ligger fine hoteller langs bredden. Byen ligger i høyden, og Svanhild forteller at den friske fjelluften gjorde oppholdet ekstra behagelig.

Galle

Reisefølget brukte sju dager på rundturen. De fikk sett mye, men det er også steder Svanhild gjerne ville tilbragt mer tid. Galle, en by på sørkysten av øya, er et av dem. Byen har en spennende miks av europeisk og sørasiatisk arkitektur, og en borg som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

– Det var en koselig og sjarmerende liten by som jeg gjerne ville hatt mer tid til å utforske. Her var det fine restauranter, sjarmerende gater og en hyggelig stemning, sier hun.

Korte avstander

Svanhild forteller de fikk sett en stor del av den sørvestlige delen av landet i løpet av turen. Samtidig brukte de stort sett ikke med enn 2-3 timer i bil mellom de ulike områdene de besøkte.

– De relativt korte avstandene gjør at Sri Lanka er ideelt for en rundreise. I løpet av få dager opplevde vi historie og kultur, strandbyer, fjellområder, safari og dyreliv, sier Svanhild.